Wat is onbalans en wat zijn onbalanskosten?

Onbalans algemeen

Als leverancier schatten wij het stroomverbruik van onze klanten zo goed mogelijk in (per kwartier/uur). Op basis van die voorspelling kopen wij voor onze klanten iedere dag voor ieder uur energie in op de EPEX(APX) handelsbeurs. NieuweStroom kan het stroomverbruik erg nauwkeurig voorspellen, maar er zijn altijd kleine verschillen met het werkelijke verbruik in ieder kwartier/uur.

Iedere afwijking tussen onze voorspelling (inkoopvolume) en het werkelijke verbruik per kwartier wordt aan de leverancier aangerekend tegen onbalans-prijzen. Door TenneT, die voor de balans in het hoogspanningsnetwerk verantwoordelijk is, Deze onbalansprijzen zijn zeer variabel en komen tot stand op basis van de verhouding tussen de voorspelling en het werkelijke verbruik van alle leveranciers samen..

Om de onbalanskosten laag te houden heeft NieuweStroom de programmaverantwoordelijkheid zelf in huis, en niet, zoals vele andere leveranciers, bij een andere partij ondergebracht. NieuweStroom, blijkt in de praktijk, door het wetenschappelijk ontwikkelde voorspellingsmodel zeer goed in het laag houden van de onbalanskosten.

Desondanks: door de enorme toename van duurzame energie (wind en zon) wordt de voorspelbaarheid per kwartier steeds lastiger en lopen de onbalansprijzen verder op. Iets wat vermoedelijk zal aanhouden in deze onrustige energiemarkt.

Onbalans bij grootverbruikaansluitingen

We rekenen voor klanten met standaard onbalanskosten in de opslag bij levering en/of teruglevering.

Voor grootverbruikaansluitingen met teruglevering en een slimme meter hebben we 2 producten: SDE Volgsysteem en SDE Outperfomer, waarbij het SDE Volgsysteem onze standaard is.

SDE Volgsysteem voor grootverbruikers met teruglevering

Voor grootverbruikaansluitingen waar zelf energie wordt opgewekt, wordt per 1-10-2021 gebruik gemaakt van het SDE Volgsysteem. Zo heb je aansluiting op de geldstromen van je SDE subsidie. De elektriciteit wordt afgerekend op basis van EPEX uurprijzen. Inzake de onbalanskosten factureren we gedurende het kalenderjaar maandelijks een voorschot gelijk aan de voorlopige RVO onbalansfactor (dit is onderdeel van het voorlopige correctiebedrag, voor 2021: 0,004 euro per kWh). Wanneer RVO haar definitieve correctiebedragen publiceert, verrekenen we het betaalde voorschot met de definitieve RVO onbalansfactor.

Het SDE Volgsysteem heeft een onbepaalde looptijd en is maandelijks opzegbaar.

Meer informatie

SDE Outperformer voor grootverbruikers met teruglevering

Anders dan bij het SDE Volgsysteem worden bij de SDE Outperformer (PPA) de door NieuweStroom gerealiseerde onbalanskosten vergeleken met de RVO onbalansfactor. De verdeling van de meeropbrengst (outperformance door NieuweStroom t.o.v. de RVO onbalansfactor) is 50% voor u en 50% voor NieuweStroom. Indien er onverhoopt in een kalenderjaar sprake is van minderopbrengst (underperformance), dan gaat dit volledig ten koste van onze opslag, met een maximum van 50% van de gefactureerde opslag in een kalenderjaar.

De SDE Outperfomer heeft een onbepaalde looptijd en is maandelijks opzegbaar.

Meer informatie

 

Meer opwekkers.

De opbouw van je maandnota

De opbouw van je maandnota

Elke maand ontvang je je maandnota. Sinds september vorig jaar fluctueren de marktprijzen enorm. Je maandnota bij NieuweStroom daardoor ook.

Lees meer
SDE Outperformer

SDE Outperformer

Als wij de markt verslaan, dan zorgt dit voor een voordeel ten opzichte van het subsidiebedrag. Sommige leveranciers evenaren het SDE+ bedrag, wij willen het extra voordeel met je delen. Hoe beter wij presteren, hoe meer waarde we samen te verdelen hebben.

Lees meer
SDE Volgsysteem

SDE Volgsysteem

Het SDE Volgsysteem van NieuweStroom volgt de systematiek die de RvO gebruikt bij het berekenen van de hoogte voor de SDE subsidie. Daarmee sluiten we aan op de toegekende SDE subsidie van de RvO.

Lees meer
SDE++ subsidie

SDE++ subsidie

De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) geeft subsidie aan bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of de CO2-uitstoot verminderen.

Lees meer
Informatieplicht energiebesparing

Informatieplicht energiebesparing

Verbruikt je bedrijf of instelling meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar? Dan valt je bedrijf onder het Activiteitenbesluit milieubeheer. Je bent dan verplicht om energie te besparen en je hebt een informatieplicht.

Lees meer