Extra uitleg over het verbruik in je maandelijkse voorschot

We gebruiken de marktprijsverwachting die geldt op het moment dat we je maandnota opmaken. Ofwel: begin december gebruiken we de prijsverwachting voor de komende maand, januari. We proberen je werkelijke kosten dus zo goed mogelijk te benaderen, maar door de wisselvallige markt kunnen de ingeschatte marktprijzen sterk dalen of stijgen. 

 

We zetten een stap vooruit door in je voorschot niet alleen maandelijks de verwachte marktprijs aan te passen, maar ook je verwachte verbruik per maand te wijzigen. Je kunt de verwachting van je verbruik voor de komende maand steeds terugzien op de voorschotnota. 

Voordelen

 • Je voorkomt hogere bijbetalingen bij de maandelijkse afrekening. 
 • Je hebt vanaf nu bij aanvang van de maand een beter zicht op de reële kosten. Je ziet je verwachte verbruik terug op je voorschotnota. 
 • Hier kun je waar mogelijk op inspelen. Zo beperk je bijbetalingen verder en kun je extra besparen. 
 • Hoe meer je inspeelt op de inzichten van de uurprijzen, hoe sneller we door deze groeipijnen van de energietransitie heen komen.


  Ook al kan de maandelijkse afrekening alsnog afwijken als blijkt dat je verbruik heel anders was of de marktprijs tussendoor sterk stijgt of daalt, we verkleinen zo de kans op een grote kloof tussen voorschot en afrekening. Op deze manier beperken we betalingsrisico’s voor ons beiden. 

Hoe we je verbruik voor de komende maand berekenen

 • Ben je al langer dan een jaar klant met een slimme meter, dan gebruiken we het historische verbruik van je slimme meter. 
 • Heb je geen slimme meter, of heeft je slimme meter nog niet voldoende data afgegeven voor een goede schatting, dan gebruiken we de historische verbruiksgegevens van je netbeheerder. 
 • Zit je nog niet zo lang bij NieuweStroom, dan nemen we dus de verbruiksgegevens van je netbeheerder mee in onze inschatting, ook als je een slimme meter hebt.
   

  Vraag direct een slimme meter aan bij je netbeheerder als je deze nog niet hebt.  

 

Ga je dan meer betalen?


Nee. Gevoelsmatig misschien, maar in werkelijkheid niet. Want zoals altijd verrekenen we elke maand je werkelijke kosten met het betaalde voorschot .

Omdat het gasverbruik veelal stijgt in najaar en winter, zal je maandelijkse nota daarom in deze seizoenen hoger zijn en in de lente en zomer juist een stuk lager.

 

 

Meer informatie over de opbouw van je maandnota vind je hier of neem hier een kijkje in onze vernieuwde folder

Meer nieuws.

De opbouw van je maandnota

De opbouw van je maandnota

Bij het bekijken van je maandelijkse energienota’s van NieuweStroom, kunnen de verschillende bedragen verwarrend lijken. We leggen uit.

Lees meer