Wijzigingen in energiekosten voor kleinverbruikers met zonnepanelen: wat je moet weten?

Vanaf 1 juli 2024 zullen er belangrijke wijzigingen plaatsvinden voor jou als klant van NieuweStroom met een kleinverbruik aansluiting en levering én teruglevering. Deze veranderingen hebben betrekking op de wijze waarop opslag en een nieuwe tarief-component (terugleveropslag) wordt berekend. Hieronder leggen we in detail uit wat er verandert, waarom deze veranderingen worden doorgevoerd, en hoe dit jouw energiekosten zal beïnvloeden.

Wat verandert er concreet?

Voor klanten met teruglevering (zonnepanelen) en een kleinverbruik aansluiting zullen er twee belangrijke wijzigingen zijn:

 1. Geen saldering van de reguliere opslag meer: Voorheen werd de reguliere opslag gesaldeerd, wat betekende dat de opslag werd berekend op het verschil tussen levering en teruglevering (volume levering minus volume teruglevering).Vanaf 1 juli 2024 zal NieuweStroom echter de opslag berekenen over de som van levering en teruglevering (volume levering plus volume teruglevering). Dit betekent dat zowel de levering als de teruglevering afzonderlijk worden belast, wat leidt tot hogere kosten voor klanten die zelf stroom opwekken en terugleveren.
 2. Nieuwe Tarief-component Daarnaast wordt er een nieuwe tarief-component, de terugleveropslag,geïntroduceerd, specifiek voor klanten met teruglevering (zonnepanelen) en een kleinverbruik aansluiting. Dit nieuwe tarief bedraagt 1 cent per kWh en geldt zowel voor de levering als voor de teruglevering van stroom. Deze extra kosten komen bovenop de reguliere opslag.

Waarom verhoogt NieuweStroom de Kosten?

Vanaf 1 juli 2024 verhogen we de kosten voor Kleinverbruik aansluitingen met levering en teruglevering met 1 cent per kWh. Dit doen we vanwege de gestegen kosten bij klanten die naast het ontvangen van levering ook zelf stroom opwekken. De gehele markt ervaart deze gestegen kosten en ook bij andere leveranciers zie je dat deze kosten in rekening worden gebracht voor klanten met zonnepanelen (teruglevering). We zien deze gestegen kosten nu al maanden bij onze klanten, maar hadden deze tot nu toe nog niet doorgerekend. Vanaf 1 juli verwerken wij deze gestegen kosten in onze tarieven.

Voor wie geldt deze verhoging?

Deze verhoging geldt specifiek voor kleinverbruik aansluitingen met levering én teruglevering. Het heeft geen impact op:

 • Grootverbruik aansluitingen
 • Kleinverbruik aansluitingen zonder teruglevering: klanten met alleen levering op een adres.

Klanten met meerdere aansluitingen hebben mogelijk de mailing ontvangen, maar het is belangrijk om te weten dat de wijziging alleen geldt voor klanten met teruglevering (zonnepanelen) en een kleinverbruik aansluiting

Wat veroorzaakt de gestegen kosten voor klanten met Zonnepanelen?

Het energienet moet altijd in balans zijn; er mag niet meer stroom opgewekt worden dan er op dat moment nodig is. Het in balans houden van het energienet is een steeds grotere uitdaging geworden door de toename van duurzame opwekking door zon en wind en het gebrek aan mogelijkheden om energie op te slaan.

De kosten voor het in balans houden van het energienet komen voor rekening van de leveranciers. Hierdoor zijn we genoodzaakt deze kosten door te rekenen aan jou als klant.

Waarom wordt er ook een tarief voor teruglevering gerekend? 

Voorheen trokken we volumes van levering en teruglevering van elkaar af voor zowel de marktprijs als voor de opslag. Dit blijft zo voor de marktprijs vanwege de salderingsregeling. Echter, bij de kosten die veroorzaakt worden door levering en teruglevering komen extra kosten kijken die we doorberekenen. Daarom voegen we een nieuw tarief-component toe aan de nota, naast de opslag.

Hoe beïnvloedt dit jouw energiekosten?

De opslag bij NieuweStroom is afhankelijk van je totale verbruik, je teruglevering en je verbruiksprofiel. Vanaf 1 juli 2024 zullen deze kosten veranderen. De exacte impact hangt af van jouw specifieke situatie. Vanaf 1 juli 2024 wordt er geen opslag meer gerekend op het verschil (volume levering minus volume teruglevering), maar over de som van levering en teruglevering (volume levering plus volume teruglevering).

Wat zijn de nieuwe kosten per kWh? 

We voegen een nieuwe kosten-component (terugleveropslag) toe voor KV Combi-klanten, bovenop de opslag. De kosten van deze nieuwe kosten-component zijn 1 cent/kWh voor zowel levering als teruglevering.

Maandelijkse saldering vervalt voor zowel de opslag als de extra kosten-component. Dat betekent dat de opslag betrekking heeft op alle volumes (aantal kWh levering plus aantal kWh teruglevering).

Concreet betekent dat: 

Laten we een voorbeeld nemen waarin je 2.000 kWh verbruikt en 1.000 kWh teruglevert.

Verhoging Opslag:

 • De afgesproken opslag blijft gelijk voor levering en teruglevering: 1,8 cent per kWh (€0,018).
 • Er komt een extra kosten-component op de nota: 1 cent per kWh (€0,01).
 • Samen maakt dit opslag + extra kosten-component 2,8 cent per kWh (€0,028).

Afrekening over Opgeteld Volume:

 • Totaalvolume: 3.000 kWh.
 • De opslag op de nota is 1,8 cent per kWh (€0,018).
 • De extra kosten-component (KV-Combi toeslag) op de nota is 1 cent per kWh (€0,01).

Dus, je gaat 3.000 x 1,8 cent betalen (3.000 x €0,018 = €54). Daarnaast betaal je 3.000 x 1 cent (3.000 x €0,01 = €30).

Totaal:

 • €54 (opslag) + €30 (extra kosten-component) = €84.

Voorheen betaalde je het verschil (in plaats van de som), wat neerkomt op 1.000 kWh

 • Voorheen betaalde je 1,8 cent per kWh (€0,018) over 1.000 kWh.
 • Dit kwam neer op 1.000 x €0,018 = €18.

Het verschil:

 • Het verschil is €66. Dit bedrag betaal je in de nieuwe situatie extra.

Neem contact met ons op bij vragen

Mocht je nog vragen hebben over deze wijzigingen of de impact ervan op jouw energiekosten, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice of je persoonlijke adviseur. Wij staan klaar om je te helpen!

 

Meer over de energiemarkt.

Meterstanden doorgeven

Meterstanden doorgeven

Meterstanden dienen in sommige gevallen handmatig doorgegeven te worden. We leggen uit hoe een meterstand afgelezen kan worden, en hoe een meterstandenkaart ingevuld dient te worden.

Lees meer