Beursprijzen op de APX-handelsbeurs.

Check hieronder beursprijzen voor vandaag en morgen.

De energiebeurs EPEX.

De leverancier koopt elektriciteit in op de beurs. Dit kan met lange termijn contracten op de energiebeurs (van bijvoorbeeld een jaar) of op de handelsbeurs per dag. De handelsbeurs per dag EPEX, voorheen APX, is gemiddeld gezien 10-20% goedkoper dan de lange termijn beurs (ENDEX). Dit weten de leveranciers ook en daarom wordt meer dan 60% van de elektriciteit verhandeld op de handelsbeurs EPEX.

De energiebeurs EPEX opereert sinds de oprichting in 1999 (toen nog APX) als een onafhankelijk elektronisch handelsplatform. De kernactiviteit is de spotmarkt voor elektriciteit. Distributeurs, producenten, handelaren en industriële eindgebruikers kunnen er voor de dag van morgen elektriciteit kopen en verkopen. De handel in elektriciteit vindt een dag voor levering plaats. De marktpartijen leggen hun orders volledig geautomatiseerd in, waarna vraag en aanbod worden geanalyseerd en marktprijzen tot stand komen voor de volgende dag, per uur gedifferentieerd.

Op de EPEX website kun je de dagelijkse prijzen en handelsvolumes inzien. EPEX publiceert dagelijks prijsindices die worden gebruikt als referentieprijs in de markt.