De opbouw van je maandnota

Dynamische maandnota NieuweStroom

Wanneer je je maandelijkse energierekening van NieuweStroom bekijkt, kunnen de verschillende bedragen misschien verwarrend lijken. Dit komt doordat we de echte marktprijzen gebruiken, die voortdurend veranderen. Elektriciteitsprijzen kunnen zelfs elk uur fluctueren, terwijl gasprijzen dagelijks schommelen. Bovendien varieert je energieverbruik ook maandelijks.

Het is belangrijk om te begrijpen dat je maandelijkse rekening niet alleen betrekking heeft op de huidige maand. Het is eigenlijk een mix van het voorschot voor de komende maand en je werkelijke verbruik van de vorige maand. Dus, als je bijvoorbeeld de rekening voor januari ontvangt, gaat het voorschot over februari en je verbruik over december.

Dankzij dit systeem kunnen we je nauwkeurig factureren op basis van je werkelijke gebruik en de actuele marktprijzen. We begrijpen dat het even kan duren om hieraan te wennen, maar het betekent wel dat je alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk hebt verbruikt. Heb je nog vragen? We staan altijd klaar om te helpen.

 

 


Deel 1:
verbruiksafrekening Vorige maand 

  •  Afrekening werkelijke verbruik én werkelijke marktprijzen van de vorige maand. In dit voorbeeld: van september.
  • Je voorschot van september heb je in augustus al betaald. Het verschil tussen werkelijke kosten september en voorschot september verrekenen we nu in oktober met elkaar. Soms betaal je bij, soms krijg je geld terug. De afrekening van je werkelijke verbruik vindt plaats vanaf je derde maandnota als je een slimme meter hebt, of vanaf de derde maandnota nadat je slimme meter geplaatst is. Tot die tijd staat er alleen een voorschot op je maandnota.

De afrekening kan afwijken van het voorschot als je verbruik heel anders blijkt of de marktprijs tussendoor sterk stijgt of daalt. We houden de kloof zo klein mogelijk door verwacht verbruik en verwachte marktprijs in het voorschot te verwerken. Op deze manier beperken we betalingsrisico's voor ons beiden.

 


Deel 2:
prepaid voorschot Komende maand 

We proberen je voorschot voor de komende maand zo dicht mogelijk bij de werkelijke kosten van die maand te laten aansluiten. Daarom verwerken we altijd de verwachte marktprijs voor komende maand in je voorschot die bekend is als we je voorschot opmaken. Dit is meer dan ooit een momentopname. Begin van elke maand maken we namelijk je voorschot op voor de volgende maand. Achteraf verrekenen we uiteraard je werkelijke verbruik aan de werkelijke marktprijzen.

We adviseren je om de actuele marktprijzen dagelijks te raadplegen. Zo kun je op lage prijzen inspelen en hoge prijzen deels vermijden. Daarmee maakt jouw bedrijf duurzamer gebruik van de beschikbare duurzame opwek en verlaag je direct de CO2 uitstoot van je bedrijf.

In je maandelijkse voorschot nemen we ook je verwachte verbruik mee. Lees meer over hoe dit werkt en de voordelen.

 

Vooral het gasverbruik verschilt veelal per seizoen. In het najaar en de winter zijn je nota’s daarom meestal hoger, in het voorjaar en de zomer juist lager.

 

Heb je nog geen slimme meter?

Dan gebruiken we de maandelijkse schattingen van de marktprijzen en je historische verbruik van je netbeheerder om je maandnota's op te maken. Op je jaarafrekening verrekenen we je werkelijke kosten.

Vraag direct een slimme meter aan via je netbeheerder om écht te profiteren van de koppeling met de marktprijzen en voorkom hoge bijbetalingen via je jaarafrekening.

 

 

Let op!

Je titel komt hier
Heb je een grootverbruik telemetrie aansluiting?

We rekenen elke maand ook je werkelijke energiebelastingen af. Je ontvangt geen jaarnota. Via je meetbedrijf ontvang je een aparte factuur voor de netkosten.

Heb je een kleinverbruik aansluiting met slimme meter of een geprofileerde grootverbruik aansluiting?

Je leveringskosten rekenen we elke maand met je af. Je uiteindelijke overheidskosten (energiebelasting) verrekenen we op je jaarnota. Via je je maandnota’s betaal je hiervoor alleen een voorschot.

Je netbeheerkosten betaal je elke maand via onze maandnota. Tenzij de netbeheerder een tussentijdse aanpassing doet, betaal je elke maand hetzelfde bedrag en zijn dit de definitieve kosten.

Heb je een kleinverbruik aansluiting zonder slimme meter?

Je betaalt alleen voorschotten op basis van je verwachte verbruik per maand. Totdat je een slimme meter hebt, verrekenen we je werkelijke verbruik pas op je jaarnota. Tenzij het technisch onmogelijk is volgens je netbeheerder, adviseren we je om je slimme meter aan te vragen via je netbeheerder. Alleen dan maak je optimaal gebruik van de inkoopprijzen die we je bieden.

Je netbeheerkosten betaal je elke maand via onze maandnota. Tenzij de netbeheerder een tussentijdse aanpassing doet, betaal je elke maand hetzelfde bedrag en zijn dit de definitieve kosten.

Meer opwekkers.

SDE Outperformer

SDE Outperformer

Als wij de markt verslaan, dan zorgt dit voor een voordeel ten opzichte van het subsidiebedrag. Sommige leveranciers evenaren het SDE+ bedrag, wij willen het extra voordeel met je delen. Hoe beter wij presteren, hoe meer waarde we samen te verdelen hebben.

Lees meer
SDE Volgsysteem

SDE Volgsysteem

Het SDE Volgsysteem van NieuweStroom volgt de systematiek die de RvO gebruikt bij het berekenen van de hoogte voor de SDE subsidie. Daarmee sluiten we aan op de toegekende SDE subsidie van de RvO.

Lees meer