De recente energiecrisis heeft Nederland diep geraakt. Niemand, of het nu klanten of leveranciers zijn, had de prijsstijgingen van de afgelopen maanden zien aankomen. En net op het moment dat een daling van de energieprijzen werd verwacht, bracht de oorlog die door Poetin werd gestart ons weer terug naar af. Deze buitenlandse gebeurtenissen hebben een ongekende impact op onze energiekosten, vooral op die van fossiele brandstoffen. Dit is een cruciaal moment voor ons allemaal om ons aan te passen en over te stappen op een innovatiever en duurzamer energiemodel.

NieuweStroom: Pionier in dynamische Energieprijzen

Bij NieuweStroom hebben we sinds 2012 het voortouw genomen in de overgang naar dynamische energieprijzen. Ons model is gebaseerd op transparantie en gelijkheid, waarbij klanten directe toegang hebben tot de werkelijke marktprijs van energie. Dit stimuleert niet alleen een eerlijkere handelswijze, maar biedt ondernemers en consumenten ook de mogelijkheid om slim te besparen op zowel korte als lange termijn, terwijl we samenwerken aan een essentiële energietransitie.

Het Probleem met vaste prijzen

Het traditionele model van vaste prijzen heeft ons lange tijd in het ongewisse gelaten. Door vast te houden aan deze kunstmatige prijzen, missen we kansen en negeren we de risico’s die samenhangen met fluctuaties in energieprijzen, beïnvloed door technologische en geopolitieke ontwikkelingen. De praktijk leert ons dat vaste prijzen vaak een verborgen winstmarge bevatten, waarbij de risico’s uiteindelijk door de klant worden gedragen. In tegenstelling tot dit model streven we bij NieuweStroom naar een transparante marge, zonder verborgen risicopremies voor onze klanten.

De risico’s van faillissementen onder vaste-prijs leveranciers

De afgelopen tijd hebben we gezien dat leveranciers die vaste prijzen hanteren, kwetsbaar zijn voor faillissementen. Deze gebeurtenissen benadrukken de noodzaak voor leveranciers om hun inkooprisico’s beter af te dekken, wat leidt tot hogere kosten voor klanten. Het is een duidelijk signaal dat het tijd is voor een nieuwe benadering.

Het belang van educatie in energieprijzen

Veel consumenten zijn niet bekend met de samenstelling van energieprijzen en maken vergelijkingen op basis van verouderde criteria. Door klanten langer vast te houden aan contracten, profiteerden leveranciers van een veilige positie. Nu echter steeds meer leveranciers failliet gaan, worden de risico’s en kosten voor de consument alleen maar hoger.

Wat maakt dynamische prijzen anders?

Dynamische prijzen weerspiegelen de daadwerkelijke kosten van energie, die elk uur voor elektriciteit en dagelijks voor gas fluctueren. Dit model biedt een duidelijk contrast met vaste of variabele tarieven die elk halfjaar worden aangepast. Historisch gezien bieden dynamische prijzen vaak voordeligere tarieven dan de vaste prijzen.

Terug naar transparantie en flexibiliteit

Dynamische prijzen brengen niet alleen transparantie in het spel, maar ook flexibiliteit voor de consument, zonder opzegboetes. Het is een model dat menselijkheid in zakendoen benadrukt en bijdraagt aan een snellere onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen en buitenlandse invloeden.

Met de steun van meer dan 20.000 Nederlandse en Vlaamse ondernemers en ongeveer 76 partners, werken we aan het doorbreken van het oude systeem. Dynamische prijzen geven ondernemers meer kennis en macht, waardoor we efficiënter en kosteneffectiever kunnen overstappen op schone energie.

Meer nieuws.

Dynamisch verbruik in het voorschot

Dynamisch verbruik in het voorschot

In je maandelijkse voorschot nemen we de verwachte marktprijs mee voor de komende maand (zoals bekend tijdens het opmaken van je maandnota een maand vooraf) en je verwachte verbruik. hoe dat werkt, lees je hier.

Lees meer