Methoden om je energieverbruik te meten en analyseren voor zakelijke gebruikers

Energiebeheer is essentieel voor bedrijven, ongeacht hun grootte of sector. Het optimaliseren van je energieverbruik kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren, de efficiëntie verbeteren en bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen.

Voordelen van het monitoren van energieverbruik:

  • Kostenbesparing: Door het identificeren van piekuren en inefficiënties kun je je energieverbruik optimaliseren en kosten verlagen. 
  • Verbetering van energie-efficiëntie: Het meten van energieverbruik helpt je om processen te verbeteren en efficiënter te maken. 
  • Duurzaamheidsdoelstellingen behalen: Door bewust om te gaan met energieverbruik, kun je bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en voldoen aan duurzaamheidsdoelen. 

Gemiddeld energieverbruik per sector

Hier is een tabel met het gemiddelde verbruik per vierkante meter, het jaarlijkse verbruik en de mogelijke jaarlijkse kosten voor verschillende soorten bedrijven. Natuurlijk kunnen het verbruik en de kosten variëren per specifieke onderneming en zijn deze afhankelijk van de beursprijzen. In dit voorbeeld is uitgegaan van een elektriciteitsprijs van €0,06804 per kWh en een gasprijs van €0,30395 per m³. 

Type Bedrijf  Gemiddeld Verbruik Elektriciteit per jaar (kWh)  Gemiddeld Verbruik Gas per jaar (m³)  Gemiddelde Kosten Elektriciteit per jaar (€)  Gemiddelde Kosten Gas per jaar (€)  Totale Kosten per jaar (€) 
ZZP  3.500  1.750  €238 €532 €770
Eenmanszaak  10.000  5.000  €680 €1.520 €2.200
Winkel  35.000  12.500  €2.380 €3.800 €6.180
Kantoorpand  80.000  25.000  €5.444 €7.600 €13.044
Agrarisch  150.000  50.000  €10.200 €15.200 €73.000 
Fabriek  150.000  50.000  €10.200  €15.200 €73.000 
Datacenter  500.000  100.000  €34.000 €30.400 €64.400

 

Tools en methoden om je energieverbruik te meten en analyseren

Het meten en analyseren van energieverbruik kan op verschillende manieren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van je bedrijf. Hieronder enkele effectieve tools en methoden: 

Slimme meters Slimme meters bieden real-time inzicht in je energieverbruik, waardoor je gemakkelijk piekuren kunt identificeren en je verbruik kunt optimaliseren. 

Energiebeheer software Energiebeheer software zoals EnergyManager biedt gedetailleerde rapporten en helpt bij het analyseren van verbruikspatronen. 

Handmatige monitoring Voor kleinere bedrijven kan handmatige monitoring een eenvoudige en kosteneffectieve methode zijn. 

Klantportaal Door het gebruik van een klantportaal (zoals bijvoorbeeld gebruikt door NieuweStroom) kun je je verbruik tot op het kwartier nauwkeurig inzien. 

Specifieke apparatuur om verbruik te meten Energieverbruiksmonitoren kunnen worden aangesloten op specifieke machines om hun energieverbruik te meten. 

Tussenmeters Tussenmeters worden gebruikt om het energieverbruik van specifieke delen van je bedrijf te meten. 

Energiescan Een energiescan is een grondige evaluatie van je energieverbruik en -efficiëntie. Dit kan worden uitgevoerd door gespecialiseerde experts en kan helpen om verborgen inefficiënties en besparingsmogelijkheden te identificeren. 

Belang van piek- en daluren

Het identificeren van piek- en daluren is essentieel om te begrijpen wanneer je bedrijf de meeste energie verbruikt. Dit inzicht kan helpen om bewust te worden van inefficiënt energiegebruik en om kosten te besparen door energie-intensieve processen naar daluren te verplaatsen, wanneer de energietarieven lager zijn. 

Dynamische Prijzen en Piek- en Daluren Als je stroom geleverd krijgt op basis van dynamische prijzen, bijvoorbeeld via NieuweStroom, is een piek- en dalanalyse extra belangrijk. De energieprijzen kunnen variëren gedurende de dag, afhankelijk van de vraag. 

Kostenbesparing: 

  • Energieprijzen kunnen variëren gedurende de dag, afhankelijk van de vraag. Door energieverbruik te verschuiven naar daluren, kun je profiteren van lagere tarieven. 

Bewustwording van Energiegebruik: 

  • Door inzicht te krijgen in wanneer en waarvoor je de meeste energie gebruikt, kun je gerichte maatregelen nemen om verbruik en kosten te verminderen. 

Praktische voorbeelden van kostenbesparingen door piek- en daluren:

          Bakkerij 

  • Situatie: Een bakkerij heeft ovens die veel energie verbruiken. 
  • Optimalisatie: Door de ovens niet om 7 uur ’s ochtends aan te zetten, maar om 4 uur ’s nachts, kan de bakkerij profiteren van lagere energietarieven. 
  • Besparing: Dit kan een kostenbesparing van bijvoorbeeld 10-15% opleveren, afhankelijk van de energietarieven tijdens daluren. 

         Irrigatiesystemen in de Landbouw 

  • Situatie: Een bloemenkwekerij gebruikt irrigatiesystemen die veel energie verbruiken. 
  • Optimalisatie: Door deze systemen precies tijdens daluren te laten draaien, kan de kwekerij aanzienlijk besparen op energiekosten. 
  • Besparing: Dit kan resulteren in een besparing van 20-25% op de energiekosten, afhankelijk van de frequentie en duur van het gebruik. 

         Productiebedrijven 

  • Situatie: Een metaalbewerkingsbedrijf gebruikt zware machines die continu energie verbruiken. 
  • Optimalisatie: Door de productieplanning aan te passen en machines tijdens daluren te laten draaien, kan het bedrijf de energiekosten optimaliseren. 
  • Besparing: Dit kan leiden tot een besparing van 15-20% op de jaarlijkse energiekosten.

         Koelsystemen in Restaurants 

  • Situatie: Een restaurant gebruikt veel energie voor koelsystemen. 
  • Optimalisatie: Door voor meer efficiëntere koelsystemen en/of betere isolatie te kiezen kan een restaurant aanzienlijke kosten besparen. 
  • Besparing: Dit kan een besparing van 10% op de energiekosten opleveren, afhankelijk van het type koeling en isolatie en de duur van het gebruik. 

Inzicht in energieverbruik: Zo bespaar je kosten en verhoog je efficiëntie

Het meten en analyseren van je energieverbruik is een cruciale stap om kosten te besparen, de energie-efficiëntie te verbeteren en duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Door gebruik te maken van slimme meters, energiebeheer software, handmatige monitoring, specifieke apparatuur en energiescans, kun je inzicht krijgen in je verbruik en inefficiënties opsporen. 

Het identificeren van piek- en daluren is daarbij van groot belang, vooral als je werkt met dynamische prijzen. Door energie-intensieve processen te verplaatsen naar daluren, kun je aanzienlijk besparen op energiekosten. Praktische voorbeelden laten zien hoe verschillende bedrijven, zoals bakkerijen, bloemenkwekerijen, productiebedrijven en restaurants, hun energieverbruik kunnen optimaliseren en besparen. 

Advies nodig over de juiste energie tools voor jouw bedrijf? 

Door deze stappen te volgen en de juiste tools te kiezen, kun je niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Begin vandaag nog met het meten en analyseren van je energieverbruik om de beste resultaten te behalen voor jouw bedrijf. Weet je niet helemaal waar je moet beginnen, heb je vragen over de energiescan en/of andere vragen over dynamische energie en hoe NieuweStroom je hier bijvoorbeeld bij kan helpen? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op! Bel tijdens kantooruren: 088-996 86 86 of check onze klantenservice pagina voor antwoorden op de meest gestelde vragen!

 

Meer besparen en verduurzamen.

Energie neutraal plan

Energie neutraal plan

Om de mogelijkheden voor je bedrijf inzichtelijk te maken heeft onze partner Mijn Onderneming Duurzaam het Energie Neutraal Plan ontwikkeld. Zij hebben een pakket samengesteld met de meest toegepaste scans.

Lees meer
SDE Outperformer

SDE Outperformer

Als wij de markt verslaan, dan zorgt dit voor een voordeel ten opzichte van het subsidiebedrag. Sommige leveranciers evenaren het SDE+ bedrag, wij willen het extra voordeel met je delen. Hoe beter wij presteren, hoe meer waarde we samen te verdelen hebben.

Lees meer
SDE Volgsysteem

SDE Volgsysteem

Het SDE Volgsysteem van NieuweStroom volgt de systematiek die de RvO gebruikt bij het berekenen van de hoogte voor de SDE subsidie. Daarmee sluiten we aan op de toegekende SDE subsidie van de RvO.

Lees meer