SDE-volgsysteem: zo werkt het

Wat is het SDE-volgsysteem?

Het SDE-volgsysteem helpt ondernemers die investeren in duurzame energie. Het zorgt voor een veilige terugverdientijd van je investering. NieuweStroom heeft dit systeem ontwikkeld om aan te sluiten bij de berekeningen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Waarom is het SDE-volgsysteem ontwikkeld?

Als ondernemer wil je bij grote investeringen zekerheid. Net als een bank zoek je niet naar de hoogste winst met veel risico. Je wil vooral zekerheid dat je investering terugkomt en gaat renderen.  Ons SDE-volgsysteem is met dezelfde gedachte ontwikkeld. Het zorgt ervoor dat je duurzame investering veilig terugkomt en winst oplevert. 

Hoe werkt de SDE-subsidie?

SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie. Bij je SDE-aanvraag schrijf je het project in op een prijs per kilowattuur (kWh). Met deze prijs kun je je investering in 15 jaar terugverdienen met een redelijke winstmarge. De RVO garandeert dat je 15 jaar lang deze prijs krijgt voor je opgewekte stroom. Ze kijken daarbij naar de marktprijs en vullen het verschil aan tot je inschrijfbedrag.

De subsidie die je krijgt is je inschrijfbedrag minus:

  • De beursprijs
  • De SDE-correctiefactor

De beursprijs is niet de prijs uit je energiecontract. Het is de prijs op de EPEX (European Power Exchange), waar stroom per uur wordt verhandeld. NieuweStroom koppelt alle klanten aan deze EPEX-spotmarkt.

Lees hier meer over de SDE-subsidie.

Hoe werkt het SDE-volgsysteem?

Ons SDE-volgsysteem gebruikt dezelfde systematiek als de RVO voor het berekenen van je subsidie. Daardoor sluit het aan op je toegekende SDE-subsidie. De RVO betaalt een deel van je subsidie als voorschot. Dit voorschot wordt berekend op basis van: 

  • De verwachte EPEX-beursprijs 
  • Een voorlopige correctie voor inkoopkosten 

Na afloop van het jaar stelt RvO de definitieve beursprijs vast. Dan wordt berekend hoeveel subsidie je nog krijgt.

Wij gebruiken gedurende het jaar de voorlopige onbalanscorrectiefactor van RvO. Zodra de definitieve factor bekend is, maken we een jaarafrekening met de definitieve kosten.

Als je overstapt naar een andere leverancier, is de definitieve correctiefactor vaak nog niet bekend. Bij je eindafrekening gebruiken we dan de voorlopige factor.

Meer besparen en verduurzamen.

Ondernemen onder hoogspanning

Ondernemen onder hoogspanning

De gevolgen van netcongestie voor bedrijven De energietransitie is in volle gang, maar er is een belangrijk obstakel dat steeds meer ondernemers raakt: netcongestie. Bedrijven die te horen krijgen dat ze vanwege de beperkingen van het elektriciteitsnet niet kunnen...

Lees meer
Kwartierprijzen brengen de markt dichter bij de realiteit

Kwartierprijzen brengen de markt dichter bij de realiteit

NieuweStroom over de toekomst van dynamische energieprijzen De energiemarkt staat aan de vooravond van een fundamentele verandering. Vanaf juni 2025 introduceert de European Single Day-Ahead Coupling (SDAC) kwartierprijzen in plaats van uurprijzen. NieuweStroom,...

Lees meer
NieuweStroom Prijsplafond Gas

NieuweStroom Prijsplafond Gas

Zo verzeker je jezelf tegen uitschieters in de gasprijs Wist je dat de prijs van gas per dag wisselt en dat je daar als ondernemer je voordeel mee kunt doen? Zo kan je bij NieuweStroom profiteren van dynamische marktprijzen, waardoor je niet vastzit aan een vast hoog...

Lees meer
SDE-Outperformer

SDE-Outperformer

Als wij de markt verslaan, dan zorgt dit voor een voordeel ten opzichte van het subsidiebedrag. Sommige leveranciers evenaren het SDE+ bedrag, wij willen het extra voordeel met je delen. Hoe beter wij presteren, hoe meer waarde we samen te verdelen hebben.

Lees meer