Je voorschot wordt bepaald op basis van de verwachte beursprijs voor de komende maand en een inschatting van je verbruik. Dit voorschot betaal je voor de komende maand en gebruiken wij om dagelijks je energie in te kopen. We proberen je voorschot steeds zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te laten aansluiten om risico’s voor jou als klant (hoge bijbetalingen) en voor onszelf (wij schieten elke maand als het ware voor tijdens het inkopen) te beperken.

Na afloop van de maand verrekenen we de werkelijke leveringskosten, die bestaan uit je verbruik en de beursprijs, met je betaalde voorschot.

Voor de opbouw van je voorschot gebruiken we de verwachte beursprijs voor de volgende maand zoals die op dat moment bekend is. Daarnaast nemen we de inschatting van je verbruik mee, waarbij we het historisch verbruik van je slimme meter volgen of, als die data ontbreekt, het historisch verbruik volgens je netbeheerder.

Het gasverbruik kan per seizoen sterk verschillen; in het najaar en de winter zijn je nota’s dus ook meestal hoger, terwijl deze in het voorjaar en de zomer lager zijn.

Bij kleinverbruik aansluitingen is de energiebelasting voor elk voorschot hetzelfde, berekend als je verwachte jaarverbruik gedeeld door 12 maanden. Op je jaarafrekening verrekenen we, zoals je gewend bent, de werkelijke kosten voor de energiebelasting. Daarnaast betaal je als kleinverbruiker elke maand netbeheerkosten, die wij één op één afdragen aan je netbeheerder.

Bij grootverbruik aansluitingen kan de energiebelasting op twee manieren worden afgerekend, namelijk via een maandelijks voorschot met een afrekening op de jaarafrekening of via een directe afrekening op de maandnota. Daarnaast betaal je als grootverbruiker geen netbeheerkosten via ons, maar kun je afhankelijk van je contract wel onbalanskosten in rekening gebracht krijgen.