Over de energiemarkt.

Hoe werkt de energiemarkt nou eigelijk? En wat is de rol van de overheid?

De (on)macht van vaste prijzen

De energiecrisis schudt ons land wakker. Niemand zat op de prijsuitwerking van de afgelopen maanden te wachten. Geen klant. Geen leverancier.

Energiebelasting

Tarieven voor energiebelasting en Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE), vastgesteld door overheid.

Marktupdate

De energiecrisis schudt ons land wakker. Niemand zat op de prijsuitwerking van de afgelopen maanden te wachten. Geen klant. Geen leverancier.

Netbeheerkosten

NieuweStroom brengt als energieleverancier de netbeheerkosten van uw netbeheerder in rekening. Het is een vast bedrag dat jaarlijks wordt vastgesteld door de netbeheerder. Welke netbeheerder u heeft, is afhankelijk van uw vestigingsplaats. U kunt uw netbeheerder dus niet kiezen.

Autoriteit Consument & Markt

Energieleveranciers worden ook wel vergunninghouders genoemd, omdat ze een vergunning moeten hebben om aan consumenten en kleinzakelijke afnemers te mogen leveren.

Regiotoeslag gas

NieuweStroom doet het anders: bij NieuweStroom betaalt u alleen de werkelijke kosten van de regiotoeslag zonder winstopslag.

Slimme meter

Met de komst van de slimme meter wordt de energievoorziening voorbereid op een duurzame toekomst. Een toekomst met een slim energienet dat vraag en aanbod van energie beter in balans brengt.

De energiebeurs EPEX

De energiebeurs EPEX opereert sinds de oprichting in 1999 (toen nog APX) als een onafhankelijk elektronisch handelsplatform.

Struin verder door onze kennisbank: